Our Storys

The Beginning of the rest of my life

Einstein

När Gabriela Gabrielsson besökte Storforsen i Älvsbyn för ett par år sedan genom sitt arbete inom nykterhetsrörelsen, väcktes tanken om ett annat liv.

– Platsen var magisk, där fanns en konstig stillhet som berättade för mig att det är här jag vill bo, berättar Gabriela.

Ville komma närmre naturen
Vi sitter på ett kontor på Hornavanskolan i Arjeplog, med utsikt över en annan vacker vy. Isen har börjat lägga sig i kanterna om en strömmande älv och den bildsköna vyn går i toner om vitt och rosa.
Gabriela Gabrielsson talar sju språk, varav fyra flytande. Nu har hon bestämt sig för att hennes åttonde språk ska bli Nordsamiska.

– Jag har alltid haft ett hjärta och intresse för minoritetsgrupper. Det var intresset för det vackra norrländska landskapet, för folket och för språk i allmänhet som fick mig att till slut bestämma mig att komma hit, så nära kulturen som möjligt. Jag vill komma närmre naturen, bort från stressen och Stockholm.

Fyra timmars pendling
Gabriela arbetade på en skola i Solna, men pendlade från Kvicksund – en pendling på fyra timmar varje dag. Kvar i Kvicksund bor hennes man och fem av hennes sju barn. Planen så småningom är att alla, förutom de tre äldsta barnen, ska flytta med upp till Arjeplog. Hennes man söker arbete här uppe.


 

– Här är allt nära. Det är väl en liten ort, men här finns allt. Här finns tid – kvalitetstid, mer tid med familjen och kortare avstånd. Resorna blir färre och kostnaderna mindre. Jag tror att det är det här som är meningen med livet – inte att jaga karriär och lyx – utan att trappa ner och komma till ro, berättar Gabriela Gabrielsson.

Keep Reading

”Jag tror att det är det här som är meningen med livet – inte att jaga karriär och lyx – utan att trappa ner och komma till ro”

The Next Chapter

Startade eget skivbolag i Gesik

I den här artikeln ägnar vi oss åt ”avdelningen” kreativa människor. Det handlar om Andreas Pettersson, som klev upp från gruvan, flyttade till lilla byn Gesik för att på heltid driva eget skivbolag.

Andreas och sambon Hanna Larsson lämnade byn Fjällboda utanför Jörn och bosatte sig på den lilla gården i byn Gesik. I utmarkerna vid Byskeälven, i trakterna kring Moräng och Glommersträsk:
-Gesik är helt perfekt för oss att bo i. En liten gård med naturen tätt inpå oss. Det är väldigt vackert här!

Tidigare var skivbolaget mer av en hobbyverksamhet. Heltidsarbetet i gruvan var det som försörjde tillvaron, betalade mat, boende och allt det där andra som man behöver. Andreas berättar att tanken att arbeta med skivbolaget på heltid och fokusera mer på självförsörjning, länge funnits i hans huvud.

När de fick nys om huset i Gesik satsade den lilla familjen allt på ett kort och flyttade:
-Vi har ju hunnit bo här några år nu och har aldrig ångrat oss. Min sambo Hanna är konstnär och trivs lika bra som jag att jobba med Gesik som bas.

Båda är dock rätt ofta ute på resor i jobbet. Hanna hade exempelvis konstutställning i Minneapolis i december. Även Andreas träffar sina artister regelbundet i USA. Vidare bär det ibland iväg på skivbolagsfester med liveuppträdande och liknande, senast i Oslo: 
-Efter dessa resor är det rätt skönt att komma hem till gården igen, säger Andreas och kliar sig i det ymniga skägget.

Skivbolaget, Nordvis Produktion, har tagit rejäl fart de senaste fyra åren: ”200 procent!”.
Samarbete finns med en av Skandinaviens största alternativa musikdistributör; Sound Pollution Distribution.
Nordvis äger även en lagerlokal inne i Arvidsjaurs samhälle samt driver egen E-butik.

Inriktningen är främst metal- och folkmusik:
-Jag förknippar folkmusik med nybyggaranda och ursprung. Kan känna igen mig själv i det, att leva lite enklare på landsbygden. Ser gärna att det avspeglar sig i den musik mitt bolag släpper.

Andreas märker att kunderna och följarna tycker att det är exotiskt stödja ett skivbolag med bas i Lappland:
-Det är ju bra, säger han och nämner i sammanhanget en lovande svensk artist som kallar sig för ”Forndom”. Min roll är inte så mycket studioinspelning utan mer producentens roll med tillverkning, distribution och marknadsföring.

Vildmarkskonceptet är spännande och exotiskt för kunderna och de som följer Nordvis:
-Precis som fjällturismen har ökat i, exempelvis, Sverige ser vi ett ökat intresse för det vi gör. I ett samhälle där allting är lättillgängligt och känt har det vuxit fram en fascination för det okända och svårtillgängliga – den otämjda vildmarken. Detta må vara ett tillfälligt uppsving och en typ av naturromantik, som med tiden kommer att svalna för folk. Men för mig det är en livsstil som aldrig kommer fattas Nordvis.

Hur tog du dig in den här branschen egentligen?
-Började med att släppa egen musik och skapade successivt kontakter och byggde på så vis upp min verksamhet till det den är i dag.

Hur ser du på framtiden?
-Jo, tack det ser bra ut inför de kommande åren med flera intressanta releaser.

.

Keep Reading

Magisk natur

Blaha balaha lite information om nånting

Looking To The Future

Efter nästan 20 år i Tyrolen flyttade Jenny, hennes österrikiska sambo och lilla dotter till Västerbottens inland för att starta en camping och restaurang. Valet föll på Åsele där hon tillbringat sina barndoms somrar.

Serverade närproducerade råvaror tillagat på österrikiskt vis

Åsele kommun och invånare var så otroligt hjälpsamma och stöttande när vi startade företaget, det fanns liksom inga problem. Paret serverade närproducerade råvaror tillagat på österrikiskt vis. Det var en otrolig kick att förverkliga sin dröm och se hur glada och nöjda våra kunder var.

Det är ett lättsamt liv vi lever här i inlandet. Allt är så nära.

Efter några år valde Jenny att avveckla firman och gå vidare. Hon jobbar nu som koordinator inom Region 8.
-Ett givande yrke med stora möjligheter att utvecklas! Det är ett lättsamt liv vi lever här i inlandet. Allt är så nära, säger Jenny. Jag kan hämta dottern på fritids 2 minuter efter det jag stänger kontorsdörren. Att ha naturen så nära betyder också att det inte är några problem att få in en lunchjogg i skogen under arbetsveckan.